Gastronomie se potýká s důsledky koronaviru. Někteří kuchaři zamířili do nemocnic
Po jarní vlně zavřených restaurací odhady hovořily až o 40 procentech podniků, které nepřežijí a zavřou. Podzimní druhá vlna dopadá na gastronomii ještě více. Mnozí zaměstnanci jako číšníci, servírky či kuchaři se tak museli poohlédnout po jiné práci.
V segmentu gastronomie a hotelů, tedy horeca (hotely, restaurace, kavárny), je ekonomický propad drtivý. Nejhůře jsou na tom turisticky atraktivní lokality, mezi ně jednoznačně patří Praha.
V hlavním městě byla před začátkem pandemie covid-19 napjatá situace na trhu práce. Gastronimické podniky, hotely či kavárny se potýkaly s nedostatkem personálu. Zatímco číšníky a servírky bylo možné nahradit studenty a brigádníky, jiná situace panovala v kuchyni.
Zkušení kuchaři, kteří uměli vařit kvalitní jídla, chyběli. A podniky se tak snažily udržet vyučené kuchaře s praxí jak jen to šlo.
Avšak situace se začala měnit po jarním lockdownu. Česko, a zvláště Praha, bez zahraničních turistů bylo i přes léto. Ale aspoň restaurace a hotely mohly mít otevřeno.
DOPORUČUJEME: Práce zdravotní sestry má smysl. Nemocnice Žižkov díky církvi k ní přistupuje jinak
I tak se situace vrátila jen k 40 procentům před začátkem pandemie.
Další propad nastal v září, kdy Praha byla označena za červenou zónu. Turisté zejména z Německa a Rakouska hromadně začali stornovat své pobyty v hlavním městě.
Nakonec vláda rozhodla, že v říjnu znovu zavře gastronomické podniky. Poté nastal druhý lockdown.
Ze situace těží sociální služby i nemocnice
Pracovníci z gastronomie a hotelů se znovu ocitli bez práce. A není vůbec jasné, kdy se obor znovu rozjede a v jaké kondici bude.
Paradoxně této situace využila zařízení typu sociálních služeb a nemocnic. Pokud v konkurenci komerčních subjektů nedokázaly zlákat kvalitní kuchaře, situace v Praze jim tomu tak trochu nahrála.
Kuchaře - a díky tomu možnost rozšíření počtu teplých jídel a výběru pro pacienty - získala třeba pražská Nemocnice sv. Kříže Žižkov.
DOPORUČUJEME: Nemocnice Žižkov prochází proměnou. Pro Prahu 3 rozšiřuje ambulantní služby
Nemocnice rozšířila kuchařský personál v době, kdy mnohá restaurační zařízení propouštěla. Nemocnice na Praze 3 se tak ukázala jako stabilní zaměstnavatel.
"Kvalitní a pravidelná strava je důležitým aspektem na cestě k uzdravení. Považujeme kvalitní jídlo za důležitou součástí dne a proto jsme se rozhodli investovat do posílení kuchyně personálně, ale i materiálně a zajistit pacientům 4x týdně teplé večeře," řekl pro DeníkČesko.cz ředitel Nemocnice Žižkov Tomáš Krajník.
"Do budoucna také bude možnost výběru ze dvou jídel. Snad každý z nás má nějaké jídlo v menší oblibě a tato novinka dá možnost našim pacientům si vždy vybrat to co mají rádi," dodal Tomáš Krajník.